LOKALNY SERWIS INFORMACYJNY REGIONÓW SŁUPSKIEGO I LĘBORSKIEGO

Słodko-słony puchar

0

Zespół Placówek Oświatowych w Słupsku zorganizował dziewiąta edycję konkursu Kulinarny Puchar Regionu. W finale udział wzięli najlepsi uczniowie niemal wszystkich szkół o profilu gastronomicznym z regionu pomorskiego.

W pracowniach gastronomicznych Zespołu Placówek Oświatowych w Słupsku spotkali się najlepsi uczniowie szkół o profilu gastronomicznym, by rywalizować o Kulinarny Puchar Regionu. To już dziewiąta edycja konkursu, który ma popularyzować regionalne potrawy i inspirować uczniów do kreatywnego korzystania z tradycji.

W konkursie biorą udział uczniowie większości znaczących szkół w regionie – z Bytowa, Kościerzyny, Sierakowic i Słupska. Najlepsi, którzy się wykazali, mają talent, potencjał, którzy bardzo chcą sprawdzić się samemu w konkursie, przygotowywani są przez nauczycieli zawodu w danej szkole i przyjeżdżają potem tu do nas, żeby zaprezentować swoje potrawy, to, co umieją, nowości technologiczne, aby można połączyć kuchnię nowoczesna z tradycyjną kuchnią regionalną – mówi Agata Giejbo, wicedyrektor Zespołu Placówek Oświatowych w Słupsku.

Uczestnicy muszą sprostać nie tylko gustom jurorów, ale także pozostać w zgodzie z regulaminem. A ten jasno określa pole inwencji twórczej przyszłych kucharzy.

Uczniowie wybierają sobie jedną słoną potrawę i jedną słodką – informuje Grażyna Włoch, kierownik Pracowni Gastronomiczno-Hotelarskiej ZPO. – Każdy na ich wykonanie ma trzy godziny zegarowe, czyli 180 minut.

Czasu na realizację kulinarnych pomysłów nie było za wiele, a chęć pokazania swoich umiejętności często wiązała się ze sporym zakresem czynności. Już sam opis sporządzanych potraw wzbudzał apetyt.

Przygotowuję kaczkę marynowaną w naszym regionalnym winie z aronii, na carpaccio z jabłka karmelizowanego w miodzie – mówi Michał Bokacz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku. – Do tego tagliatelle ze skorzonery, użyłem ją, bo jest też sezonowa, chips z jarmużu, mus z grzybów i sos – coulis żurawinowe z winem.

Moim zadaniem jest polędwiczka wieprzowa, którą przez całą noc marynowałam w winie, do tego wiązki warzyw z sosem śliwkowym i kaszotto grzybowym – mówi Laura Gawin z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku.

Potrawy przygotowane przez słupszczankę sprostały oczekiwaniom jury i zdobyła ona wyróżnienie. Pierwsze miejsce przypadło Hannie Szczypior z Powiatowe Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. Druga była Monika Taraszkiewicz z Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie, a trzeci Piotr Irzyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku. Wyróżnienie przyznano także Krzysztofowi Myślińskiemu z Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku. (opr. jwb)

Skomentuj