LOKALNY SERWIS INFORMACYJNY REGIONÓW SŁUPSKIEGO I LĘBORSKIEGO

Zero odpadów w kuchni

0

Zielony Punkt w Filii nr 8 Miejskiej Biblioteki Publicznej zorganizował nietypowe warsztaty kulinarne. Uczestnicy zajęć uczyli się, jak gotować potrawy, aby nie marnować jedzenia.

W krajach rozwiniętych niechlubne zjawisko wyrzucania żywności nadającej się do spożycia jest coraz częstsze. W Polsce co roku do domowych koszy wędruje około 9 milionów ton produktów spożywczych, a w całej Europie aż 88 milionów ton – średnio 173 kg na jednego mieszkańca Starego Kontynentu. W przeliczeniu na złotówki czteroosobowa rodzina średnio marnuje 2 tysiące złotych. Jak zapobiegać takim mechanizmom i co robić, aby jak najefektywniej wykorzystać zakupione jedzenie, uczono na warsztatach zero waste.

W kuchni trzeba postarać się, aby nie marnować jedzenia – mówi Virginia Little, prowadząca warsztaty – i to jest absolutnie do zrobienia. Trzeba tylko pilnować, co kupujemy, jaka jest data ważności i być kreatywnym, mieć pomysły, co robić z resztkami. Można także robić zakupy na wagę, aby nie generować odpadów w postaci opakowań.

Jednym z rozwiązań, które pozwala zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia, jest wykorzystanie tego, co nam pozostało, do ugotowania kolejnej potrawy. Najprostszy przykład – przygotowanie tostów lub grzanek z czerstwego pieczywa. Oczywiście uczestnicy warsztatów zero waste poznali bardziej wyszukane i kreatywne sposoby odzyskiwania żywności. Na przykład resztki warzyw wykorzystać można jako danie podane z nowym sosem albo dodać je do kolejnej zupy. Zero waste to sposób przygotowania dań z tych produktów, które zazwyczaj wyrzucamy jako nieprzydatne czy niejadalne.

Na przykład dzisiaj gotujemy zupę zielony chłodnik z liśćmi rzodkiewek oraz pesto z natką marchewek. Szkoda to wyrzucać, warto wykorzystywać wszystko – mówi Virginia Little.

Na warsztatach przyrządzano też soki, a uczestnicy spotkania poznali przepisy na ciasta. Jak mówią organizatorzy, w kuchni można zdziałać prawdziwe cuda kulinarne, mając pod ręką zwykłe, proste produkty. Jedyne, czego potrzeba, to trochę chęci i wyobraźni. (opr. jwb)

Skomentuj