LOKALNY SERWIS INFORMACYJNY REGIONÓW SŁUPSKIEGO I LĘBORSKIEGO

Finałowy deser

0

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ulicy Przemysłowej w Słupsku odbył się finał Regionalnego Konkursu Kulinarnego. Zadaniem gimnazjalistów biorących udział w wydarzeniu było przygotowanie kaszubskich deserów.

W budynku Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych przy ulicy Przemysłowej w Słupsku miał miejsce trzeci, finałowy już etap Regionalnego Konkursu Kulinarnego. Udział w nim wzięli gimnazjaliści ze Słupska oraz okolic. Poprzednie etapy odbywały się w marcu i kwietniu. Tematem pierwszej rywalizacji były kasze, w drugiej królowało mięso, natomiast finał zupełnie zaskoczył zawodników, którzy musieli podjąć wyzwanie w postaci deseru z truskawką kaszubską w roli głównej w asyście gorzkiej czekolady i mięty.

Młodzi kucharze rozpoczęli pracę o godzinie 10. W pracowni kuchennej czekały na nich przygotowane przez organizatorów składniki oraz niezbędny sprzęt. Widzowie mogli oglądać całość wydarzenia piętro niżej, biorąc jednocześnie udział w pokazie sztuki kulinarnej w wykonaniu uczestniczki programu Master Chef – Ludwiki Dąbrowskiej.

Młodzi kucharze wykorzystywali w zadaniu najróżniejsze pomysły na kulinarne aranżacje deseru. Słodkie przysmaki bazowały m.in. na kruchym cieście w postaci tartoletek i na naleśnikach. Na przygotowanie konkursowego dania gimnazjaliści mieli jedynie 90 minut.

Mam swój typ, oczywiście, kto wygra – mówił Tomasz Kunysz, właściciel jednej z podsłupskich restauracji – a wygra jak zwykle najlepszy. I tego życzę zawodnikom.

Zwycięzcami II edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego według tradycyjnej kuchni kaszubskiej zostali po wyrównanej rywalizacji Piotr Iżyk i Anna Żarczyńska z Redzikowa. Serdecznie gratulujemy! Natomiast na wszystkich gimnazjalistów odwiedzających tego dnia szkołę czekał grill na świeżym powietrzu. To druga edycja Regionalnego Konkursu Kulinarnego. Zdaniem organizatorów – nie ostatnia.

(opr. jwb)

Skomentuj