W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ulicy Przemysłowej w Słupsku odbył się w poniedziałek II etap Regionalnego Konkursu Kulinarnego. Gimnazjaliści ze Słupska i okolic rywalizowali, gotując kaszubskie potrawy.
II etap drugiej edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ulicy Przemysłowej w Słupsku. W rywalizacji udział wzięli gimnazjaliści ze Słupska i okolic, którzy skupili się na przygotowaniu potraw kaszubskich.
Tym razem – w odróżnieniu od poprzedniej edycji, gdzie na stołach królowały kasze – dominantą kulinarną było mięso. Uczniowie decydowali się przede wszystkim na eksperymenty z drobiem. Do rywalizacji przystąpiło 21 załóg, jednak do kolejnego etapu zakwalifikowało się tylko 16. Młodzież musiała wykazać się kreatywnością w tworzeniu kompozycji kulinarnych, wykorzystując we współczesnej kuchni smaki czystko kaszubskie.
Wśród konkursowych dań znalazły się takie specjały kaszubskiej kuchni jak pieczone udka kurczaka na kapuście z ziemniakami czy też pierś kaczki w sosie malinowym. W skład jury weszli między innymi rodowici Kaszubi oraz Mariusz Sulikowski z restauracji Stacja Smaku w Bytowie.
– Bierzemy pod uwagę higienę, organizację pracy na stanowisku, umiejętności kulinarne i efekt – estetykę podania, smak i zachowanie elementów kuchni kaszubskiej – wyjaśnia Małgorzata Iwańska, jurorka konkursu.
Wyłonionych zostanie osiem zespołów, które zmierzą się w finale zaplanowanym na koniec maja. Temat przewodni ostatniego etapu to tajemnica, która ujawniona zostanie zawodnikom dopiero w momencie rozpoczęcia rywalizacji.