LOKALNY SERWIS INFORMACYJNY REGIONÓW SŁUPSKIEGO I LĘBORSKIEGO

Kulinarne talenty

0

W Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku rozegrano 8. Kulinarny Puchar Regionu. Najlepsi młodzi kucharze musieli dać popis swoich umiejętności i przygotować dania z produktów regionalnych.

Szkoły z całego Pomorza zjechały do słupskiego Centrum Kształcenia Praktycznego, aby wziąć udział w 8. edycji Kulinarnego Pucharu Regionu. Przyszli szefowie kuchni mieli za zadanie przygotować dwie potrawy w ciągu 180 minut. Jak nazwa imprezy sugeruje, dania musiały być sporządzone wyłącznie z regionalnych składników.

Konkurs promuje kształcenie zawodowe oraz takie kompetencje, jak umiejętności kulinarne i myślenie kreatywne. Jak wyjaśnia Agata Giejbo, wicedyrektor Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, surowiec wykorzystany w popisach kulinarnych ma być regionalny, co służyć będzie kampanii reklamowej swojskich smaków.

Poza tym, że uczestnicy musieli w ramach zawodów wykonać jedną potrawę słoną i jedną słodką, pozostawiono im swobodę w wyborze samego dania. Jury oceniało nie tylko walory smakowe przygotowanych posiłków i deserów, ale także zwracało uwagę na estetykę ich wykonania.

Skomentuj