LOKALNY SERWIS INFORMACYJNY REGIONÓW SŁUPSKIEGO I LĘBORSKIEGO

Głodnego nakarmić

0

Zakończyła się jesienno-zimowa akcja pn. „Zawieś zupę”, jaką od listopada prowadził bar „Poranek”. Należy on do Powszechnej Spółdzielni Spożywców „Społem”. W minionym sezonie wydano potrzebującym blisko 9 tysięcy zup, w tym natomiast, ponad 7 tysięcy.

Akcja polegała na tym, iż niektórzy konsumenci zostawiali w kasie resztę z należności za swój posiłek i zaznaczali, że to na zupę dla potrzebujących. Pierwsi ludzie dobrej woli szybko znaleźli naśladowców, chociaż w tym roku po fundowany posiłek zgłosiło się mniej osób, niż w poprzednim. Zdaniem prezes PSS „Społem w Słupsku przyczyniła się do tego łagodna zima. Akcja prowadzona była do końca lutego.

Stwierdziliśmy, że ludziom bezdomnym będziemy pomagać w okresie dla nich najtrudniejszym, czyli jesienią i zimą, wtedy mogą się ciepłą zupą zagrzać. Latem mają inne możliwości, mogą dorobić zbieraniem jagód czy grzybów – mówi Eugenia Rębacz, prezes PSS „Społem” w Słupsku.

Jak się okazuje, pieniądze na ten cel zostawiali nie tylko przypadkowi konsumenci, którzy dowiedzieli się w barze o akcji. Zdarzały się i inne sytuacje. W ubiegłym roku młody człowiek zebrał wśród swoich znajomych ponad 800 złotych i przekazał je na posiłki dla potrzebujących. Niedawno z kolei obcokrajowiec, Austriak, po zjedzeniu obiadu w barze wyłożył w ramach „zawieszonej zupy” w sumie 1000 złotych.

Potrzebujących, niestety, nie zabraknie nigdy, dlatego – jak zapowiada prezes Eugenia Rębacz – akcja będzie kontynuowana w następnych sezonach jesienno-zimowych.

Skomentuj