W drugiej połowie kwietnie Słupsk będzie gościł kulinarną imprezę Restaurant Week – Festiwalu Najlepszych Restauracji. W wydarzeniu udział wezmą miejscowe lokale gastronomiczne.
Festiwal Najlepszych Restauracji, znany także jako Restaurant Week, to projekt ogólnopolski odbywający się dotychczas tylko w dużych miastach. W dniach 21-30 kwietnia zagości również w Ustce i Słupsku. Do imprezy przyłączą się najbardziej renomowane lokale gastronomiczne, które na ten czas przygotowały specjalne menu. Idea wydarzenia łączy najlepsze placówki gastronomiczne w danym mieście czy regionie. Rezerwacji miejsc można dokonywać w internecie. Wszyscy restauratorzy, szefowie kuchni, menadżerowie i całe zespoły przygotowują specjalne popisowe menu festiwalowe.
– W tej edycji tematem przewodnim są emocje – mówi Maciej Żukowski, jeden z organizatorów Restaurant Week. – Chcemy powiedzieć i pokazać, że w restauracji już od dawna nie chodzi o to, aby wyłącznie serwować jedzenie, ale o to, aby zaprojektować specjalną atmosferę i odczucia gości.
W wydarzeniu udział weźmie osiem restauracji, po cztery w Słupsku i Ustce. Bilety na nadchodzące wydarzenie można już rezerwować na stronie internetowej www.restaurantweek.pl. Sami restauratorzy przyznają, że dzięki festiwalowi chcą zachęcić mieszkańców do częstszej konsumpcji poza domem.